Participez à la 11e édition du symposium microbiote dédiée à l'exploration de la nutrition clinique et personnalisée à travers les découvertes sur le microbiote intestinal.
Ce symposium a pour but de réunir des médecins, scientifiques, professionnels de la santé et acteurs de l'industrie partageant un intérêt commun pour la modulation nutritionnelle du microbiote et son impact profond sur le métabolisme énergétique.
Le programme de cette année propose un aperçu des développements cliniques récents, des thérapies dérivées du microbiote, de la nutrition personnalisée, ainsi que des opportunités et défis émergents dans ce domaine dynamique.
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Participate in the 10th edition of the microbiota symposium dedicated to exploring clinical and personalized nutrition through discoveries about the gut microbiota.
This symposium aims to bring together doctors, scientists, healthcare professionals, and industry players who share a common interest in the nutritional modulation of the microbiota and its profound impact on energy metabolism.
This year's program offers an overview of recent clinical developments, microbiota-derived therapies, personalized nutrition, as well as emerging opportunities and challenges in this dynamic field.
Programme
Personalized microbiota-oriented nutrition
13h-13h05 | Welcome, Pre Laurence Genton, Geneva
13h05-13h10 | Introduction, Prof. Klara Posfay-Barbe, University Hospitals of Geneva
13h10-14h25 | Moderators : Prof. Sophie de Seigneux, Dr. Thierry Brun
13h10-13h25 | Swiss National Nutrition Survey,Prof. Pedro Marques-Vidal, Lausanne, Switzerland
13h25-13h55 | Food molecules and their complex crosstalk with the human genome, Prof. G. Menichetti Boston, USA, virtually
13h55-14h25 | Microbiota and ultraprocessed food, Dr. Claudia Krieger, St. Gall, Switzerland
14h30-15h | Moderators : Prof. Simone Beccattini
14h30-14h45 | Probiotics : a drug, Prof. Stefan Mühlebach, Basel, Switzerland
14h45-15h | Probiotics as food : not that easy, Dr. Alexander Scherl, Geneva, Switzerland
15h-15h30 | Pause
15h30-17h | Moderators :Dr Nicolas Goossens, Prof. Alexandra Calmy
15h30 à 16h | Effects of various dietary emulsifiers on gut permeability and microbiota Prof. Joao Sabino, Leuven, Belgium (virtually)
16h00-16h30 | Postbiotics in obesity, Prof. Arrigo Cicero, Bologna, Italy
16h30-17h |Gut microbiome analysis for personalized nutrition, Prof. Marie-Christine Simon
17h-17h25 | Best attendees awards – Competition, Prof. Jacques Schrenzel, Geneva
17h25 - 17h30 | Conclusion followed by apéritif
Informations et inscription / Information and Registration
Ce symposium aura lieu :
Enprésentiel : Auditoire Marcel Jenny des HUG, Rue Gabrielle-Perret-Gentil 4, 1205 Genève
En ligne
L'inscription est obligatoire.
Toutes les conférences sont en anglais.
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This symposium will take place:
In-person: Auditoire Marcel Jenny des HUG, Rue Gabrielle-Perret-Gentil 4, 1205 Genève